Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta innan ditt barn ska gå på Seglarskola


Vanliga frågor och svar inför seglingsträning


Måste barnen kunna simma för att delta?
Inom Idrotten Segling är det ett krav att barnen ska kunna simma 200 meter och de kommer att bära flytväst i alla lägen. Om ditt barn inte når kravet idag rekommenderar vi simskolorna som anordnas av Svenska Livräddningssällskapet, du hittar de här.

Vilken typ av båtar kommer barnen att segla?
I Lerbergets seglarskola seglar vi jolle, Optimist (8-15 år), RS Feva (ca 11-17år) och Laser, (15 år och äldre) eller liten kölbåt C55 (tjejsegling, grabbsegling och kruser för vuxna eller familjer). När du går i seglarskola med LERSS så  lånar du båt i seglarskolan. Har du egen båt går det bra att använda den. Det är inte ett måste att köpa en båt för att delta på Seglarskolan.

Är barnen ute och seglar på egen hand?
När barnen börjar segla Seglarskolan kommer det att finnas licensierade instruktörer i säkerhetsbåtar på vattnet som coachar och håller koll på alla. Säkerhetsbåtarna är på vattnet hela tiden barnen seglar. Om ni har valt en kurs i kölbåt kommer det att finnas instruktör med i segelbåten till en början.

Behöver barnen ha särskilda kläder för att delta i Seglarskolan?
Nej, ingen särskild klädsel krävs förutom flytväst. Vi rekommenderar att barnen bär kläder och skor som inte skadas av att bli blöta och tar med en handduk och ett ombyte kläder. I nästa avsnitt i denna guide hittar du tips på kläder och utrustning för Seglarskola.

Är barnen försäkrade när de deltar på Seglarskolan?
Att delta på SSF Seglarskola ska vara en rolig och tryggupplevelse. Vi arbetar aktivt med säkerheten och alla SSF Seglarskolor har ett krav på sig att ha en licensierad ledare per fem nybörjarelever. Om det trots alla förebyggande åtgärder skulle hända något omfattas alla deltagare på SSF Seglarskola av en olycksfallsförsäkring hos Svenska Sjö som gäller vid deltagande i SSF Seglarskola och på vägen dit och hem.

Vad händer på SSF Seglarskola om det är dåligt väder?
Det är de licensierade ledarna på SSF Seglarskola, och ingen annan, som bedömer i vilka väder barnen kan segla och inte. När vi inte kan segla hittar vi på mycket annat roligt på land istället. Om vädret gör att seglingspass ställs in har ni med SSF Seglarskola en utbildningsgaranti som innebär att barnen ska få chans att ta igen den förlorade seglingstiden vid ett annat tillfälle under förutsättning att vi har instruktörer och tid. ibland har vi givande lekar på land coh teorigenomgångar som hör seglingen till. 

Vad kan barnen göra när Seglarskolan är slut?
Det finns tre nivåer i SSF Seglarskola som barnen kan gå; Nybörjarkurs, Fortsättningskurs och Grön Kappseglingskurs (Mera Segling). Vi rekommenderar att man går minst två kurser på varje nivå.

Vi erbjuder även fortsättning i from av träningsverksamheter, fråga ledarna på din Seglarskola om ditt barns möjligheter att fortsätta segla. Eller kontakta This is a mailto link 

Målet med SSF Seglarskola är att väcka ett livslångt intresse för idrotten segling.

Läs gärna i mer i Svenska Seglarförbundets Föräldrarguide. 

Uppdaterad: 14 JUN 2021 16:23 Skribent: Henrietta Finnborg Bengtsson
E-post: This is a mailto link

 BlåLogga11.tif

image77vv.png

certifierad seglarskola 2021 2023.png

Våra sponsorer:

Byalaget.png

Sparbanksstiftelsen Gripen Logo

imagenbu2d.png

imagegki4b.png

image047w9.png

imageos8ck.png

imagemu8tf.png

imagek9ics.png

imagenqls.png

imageii368.png

imageazm26.png

imageaym6v.png

imagetblt.png

OPTIMERA_SGDS_Neg_Svart-Platta_RGB.png

imageqfcah.png

imagek49j.png

Citygross.png

postkodlotteriet.png

imageqkfyi.png

imagepbx07.png

image8py.png

 

Postadress:
Lerbergets SS - Segling
Bengtsson, Solrosvägen 43
26362 Viken

Besöksadress:
Segelvägen, Lerbergets hamn
26353 Lerberget

Kontakt:
Tel: 0733962469
E-post: This is a mailto link

Se all info

”Testa vår egen båtförsäkring – Svenska Sjö” – Gå in på www.svenskasjo.se och räkna premie”