Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Klädsel och utrustning för segling


Flytväst - Den är obligatorisk och en skön flytväst bidrar till att göra båtlivet behagligt och säkert. Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra. Räddningsvästar hindrar barnens förmåga att klättra upp i båten från vattnet och kragen kan lätt fastna i båtensrigg. Flytkraften skiljer obetydligt mellan olika storlekar så är passformen viktigast. En för stor flytväst utan grenband glider man ur. Kilo angivelsen i flytvästen är en storleksangivelse och har inget med flytkraften att göra, den är tillräcklig i alla seglarflytvästar. Prova gärna att lyfta barnet i flytvästen när den är på. Det ska inte gå att glida ur den och den ska hålla. LERSS har ett fåtal flytvästar att låna ut. 

Vattenflaska - Som i all idrott behöver man vätska för att orka. Är det varmt så är det extra viktigt. Vattenflaskan skall seglarna också ha med sig i båten när de seglar. Glöm inte att namna flaskan.

Regn-/Seglarställ - Regn kan komma plötsligt även dagar som börjar vackert. Dessutom kan det vara bra med regnbyxor i båten eftersom man annars blir blöt i baken av stänk som kommit in i båten. Vatten kommer från alla håll ibland.

Mössa/keps/solhatt - Tag med mössa/keps/solhatt mot solen eller annan huvudbonad.

Solglasögon - Solglasögon med ett bra UV-skydd rekommenderas.

Bra skor - Stövlar är bra många gånger och vattentåliga sandaler kan vara ett bra alternativ varma dagar. Gympaskor som tål väta kan vara ett alternativ. Vi seglar inte barfota.

Varma kläder - De flesta dagar så är det minst ”ett lager kallare” på sjön än på land. Vind och vatten kyler. Underställ och fleeckläder är bra när det är kallt. Lager på lager är en bra princip för att hålla sig varm.

Torrt ombyte - Alla måste ha ett torrt ombyte med sig. Det finns många sätt att bli blöt på och vi är alla gladare när vi har torra och varma kläder.

Märkning - Alla kläder och ägodelar bör vara märkta med namn. Fryspenna är ett bra tips. Vi har en låda i boden med kvarglömda kläder som sparat ca en vecka efter avslutad segelkurs. Kvarglömda kläder lämnas till Loppan i slutet av augusti. 

Badkläder och handuk - Det blir ofta bad under varma dagar.

Solskydd - Ta för vana att smörja in seglarna redan innan ni åker till seglingen. Använd hög solskyddsfaktor gärna spf 50 och gärna en vattenfast typ.

Packning - Packa kläder etc. i en rymlig mjuk väska som kan stängas. Att skicka med plastkassar att lägga våta saker i är ett bra tips. Se till att väskan är märkt. 

Mellanmål, t.ex. smörgås, frukt och något att dricka.

Matsäck -  för heldagskurser i v 31 och v 32. Vi seglare rör oss mer än vad många tror och koncentration drar energi. Gott, rejält och något som funkar att äta under picknickliknande förhållanden är bäst. Frukt som komplement och mellanmål är aldrig fel. Om du ska ta med mat till seglingen så lägg den gärna i en egen väska. 

Eftersom det fortfarande är risk för covid-19 så måste barnen stanna hemma om de har symtom eller känner sig krassliga. Vi vill också att varje barn har med sig en egen namnad vattenflaska att dricka ur. Vi kommer att ha våra samlingar utomhus så tänk på att det blåser och är kallt vid havet så ha med varma och vindtäta kläder. 

Uppdaterad: 14 JUN 2021 16:35 Skribent: Henrietta Finnborg Bengtsson
E-post: Adressen Gömd

 BlåLogga11.tif

image77vv.png

certifierad seglarskola 2021 2023.png

Våra sponsorer:

Byalaget.png

Sparbanksstiftelsen Gripen Logo

imagenbu2d.png

imagegki4b.png

image047w9.png

imageos8ck.png

imagemu8tf.png

imagek9ics.png

imagenqls.png

imageii368.png

imageazm26.png

imageaym6v.png

imagetblt.png

OPTIMERA_SGDS_Neg_Svart-Platta_RGB.png

imageqfcah.png

imagek49j.png

Citygross.png

postkodlotteriet.png

imageqkfyi.png

imagepbx07.png

image8py.png

 

Postadress:
Lerbergets SS - Segling
Bengtsson, Solrosvägen 43
26362 Viken

Besöksadress:
Segelvägen, Lerbergets hamn
26353 Lerberget

Kontakt:
Tel: 0733962469
E-post: This is a mailto link

Se all info

”Testa vår egen båtförsäkring – Svenska Sjö” – Gå in på www.svenskasjo.se och räkna premie”