Nyfiken på kappsegling

Nyfiken på kappsegling

Här får du tips på hur det kan gå till. 

På Sailarena hittar du

 Evenemangskalendern

med alla kommande tävlingar och regattor. Här kan du anmäla dig till tävlingar som du vill delta på. Observera att du behöver vara medlem i en segelklubb (tex. Lerss) och ett klassförbund för att få delta i seglingar på blå, röd och svart nivå.  

Du behöver även ha ett konto på Sailarena och en tävlingslicens som du registrerar via Sailarena. Läs mer om detta på https://www.sailarena.com/sv/se/Support

 

 

Har du inte kappseglat/tävlat tidigare men är sugen på att komma igång?

Färgrektangeln och tävlingsnivåer

Inom svensk segling använder vi oss av en pedagogisk modell, färgrektangeln, för att beskriva en seglares kunskaps-och färdighetsnivå. När du börjar segla och träna gör du det på en gul nivå.
Varje färg har sina målprofiler som beskriver vilka kunskaper och färdigheter seglaren förväntas utveckla på den aktuella nivån.

Även tävlingar är ”färgade” så att seglaren kan välja tävling efter sin nivå.

Syftet med denna indelning är att skapa tillgänglighet och bra förutsättningar för utveckling på alla nivåer och på så sätt ge roliga, utmanande och stimulerande förutsättningar för alla.

Självklart är man som seglare välkommen att delta på en tävling oavsett färgnivå då dessa endast är en vägledning om vilken tävling som kan vara lämplig att delta i. Allt beroende på var du är i din utveckling som seglare.         

GRÖN NIVÅ
Gröna tävlingar arrangeras för nybörjare som utvecklar sina kunskaps-och färdighetsmål på den gröna nivån.

BLÅ NIVÅ
Behärskar du den gröna nivån går du vidare till den blå där blå tävlingar arrangeras för dig som utvecklar dina kunskaps-och färdighetsmål på den blå nivån.

RÖD NIVÅ
När du behärskar den blå nivån går du vidare på röd nivå där tävlingar arrangeras för dig som utvecklar dina kunskaps-och färdighetsmål på röd nivå motsvarande nationella mästerskap.

SVART NIVÅ
På den svarta nivån tävlar du på internationella mästerskap eller motsvarande.