Klädsel och utrustning för segling

Flytväst - Den är obligatorisk och en skön flytväst bidrar till att göra båtlivet behagligt och säkert. Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra. Räddningsvästar hindrar barnens förmåga att klättra upp i båten från vattnet och kragen kan lätt fastna i båtensrigg. Flytkraften skiljer obetydligt mellan olika storlekar så är passformen viktigast. En för stor flytväst utan grenband glider man ur. Kilo angivelsen i flytvästen är en storleksangivelse och har inget med flytkraften att göra, den är tillräcklig i alla seglarflytvästar. Prova gärna att lyfta barnet i flytvästen när den är på. Det ska inte gå att glida ur den och den ska hålla. LERSS har ett fåtal flytvästar att låna ut. 

Vattenflaska - Som i all idrott behöver man vätska för att orka. Är det varmt så är det extra viktigt. Vattenflaskan skall seglarna också ha med sig i båten när de seglar. Glöm inte att namna flaskan.

Regn-/Seglarställ - Regn kan komma plötsligt även dagar som börjar vackert. Dessutom kan det vara bra med regnbyxor i båten eftersom man annars blir blöt i baken av stänk som kommit in i båten. Vatten kommer från alla håll ibland.

Mössa/keps/solhatt - Tag med mössa/keps/solhatt mot solen eller annan huvudbonad.

Solglasögon - Solglasögon med ett bra UV-skydd rekommenderas.

Bra skor - Stövlar är bra många gånger och vattentåliga sandaler kan vara ett bra alternativ varma dagar. Gympaskor som tål väta kan vara ett alternativ. Vi seglar inte barfota.

Varma kläder - De flesta dagar så är det minst ”ett lager kallare” på sjön än på land. Vind och vatten kyler. Underställ och fleeckläder är bra när det är kallt. Lager på lager är en bra princip för att hålla sig varm. Vi kommer att ha våra samlingar utomhus så tänk på att det blåser och är kallt vid havet så ha med varma och vindtäta kläder. 

Torrt ombyte - Alla måste ha ett torrt ombyte med sig. Det finns många sätt att bli blöt på och vi är alla gladare när vi har torra och varma kläder.

Märkning - Alla kläder och ägodelar bör vara märkta med namn. Fryspenna är ett bra tips. Vi har en låda i boden med kvarglömda kläder som sparat ca en vecka efter avslutad segelkurs. Kvarglömda kläder lämnas till Loppan i slutet av augusti. 

Badkläder och handuk - Det blir ofta bad under varma dagar.

Solskydd - Ta för vana att smörja in seglarna redan innan ni åker till seglingen. Använd hög solskyddsfaktor gärna spf 50 och gärna en vattenfast typ.

Packning - Packa kläder etc. i en rymlig mjuk väska som kan stängas. Att skicka med plastkassar att lägga våta saker i är ett bra tips. Se till att väskan är märkt. 

Mellanmål, t.ex. smörgås, frukt och något att dricka.

Matsäck -  för heldagskurser i v 25 och v 32. Vi seglare rör oss mer än vad många tror och koncentration drar energi. Gott, rejält och något som funkar att äta under picknickliknande förhållanden är bäst. Frukt som komplement och mellanmål är aldrig fel. Om du ska ta med mat till seglingen så lägg den gärna i en egen väska.